Výsledky hodnotenia samospráv za rok 2012

20.02.2013 Celý región

Bratislava - Projekt Odkazprestarostu.sk priniesol výsledky za rok 2012 . Od januára do decembra minulého roku občania miest na Slovensku posielali cez portál tridsiatim samosprávam 1219 podnetov, päť z nich (Prievidza, Spišská Nová Ves, Svidník, Trenčín a Žilina) sa do projektu pridalo až v poslednom štvrťroku 2012. Obci Babín a mestskej časti Bratislava Lamač neboli v uplynulom roku zaslané žiadne podnety, ktorých riešenie by spadalo do ich kompetencie. Na hodnotenie bola použitá nová, komplexná metodológia, ktorá okrem úspešnosti riešenia podnetov hodnotila i úroveň komunikácie samospráv na dannom portáli.
Výsledky
Prievidza, Trenčín, mestská časť Bratislava Vajnory a obec Vinodol – týmto štyrom samosprávam sa podarilo úspešne vyriešiť všetky hodnotené podnety. V rebríčku indexu úspešnosti riešenia podnetov za nimi nasledujú Trnava s 97,69% vyriešených podnetov, mestská časť Bratislava Nové Mesto s 78,6% úspešnosťou a Spišská Nová Ves s 77,27% vyriešených podnetov (graf č.1).
Ak zohľadníme i počet podnetov, ktoré boli adresované jednotlivým samosprávam, ich poradie v hodnotení sa výrazne zmení. Podľa indexu prínosu práce samospráv (graf č.2) sa najprínosnejšou samosprávou stala Trnava, nasledovaná mestskou časťou Bratislava Nové Mesto, Prievidzou a mestskou časťou Bratislava Petržalka. Mestská časť Bratislava Vajnory, i keď vyriešila všetky hodnotené podnety, sa v porovnávaní samospráv ocitla až na šiestom mieste v dôsledku menšieho počtu riešených podnetov (5) v porovnaní s väčšími samosprávami (napr. BA Nové Mesto – 55 hodnotených podnetov).
Na konci rebríčka sa nachádzajú malé bratislavské samosprávy, ktoré napriek nízkemu počtu zaslaných podnetov neriešili žiadny, a Žilina, ktorá nevyriešila ani jeden z 20 podnetov občanov.
V hodnotení kvality komunikácie vedú Prievidza, Prešov a Trenčín nasledované bratislavskými mestskými časťami Petržalka, Nové Mesto a Vajnory (graf č.3). Podobne poradie vyzeralo i v indexe kvality a kvantity komunikácie (graf č.4). Na prvom mieste sa umiestil Prešov, na druhom mestská časť Bratislava Petržalka, nasledovaná Prievidzou. Víťazný Prešov získal svoje prvenstvo i vďaka tomu, že na každú správu odpovedá rovnakou automatickou formulkou o príslušnosti podnetu do kompetencie samosprávy a až neskôr sa vyjadruje priamo k danému podnetu. Bodovo sme ohodnotili tento postup samosprávy, i keď si myslíme, že občania Prešova by viac ocenili konkrétne odpovede na položené otázky. Posledné priečky hodnotenia komunikácie zaujali štyri bratislavské samosprávy, Dobšiná a Vinodol, ktoré na našom portáli neodpovedali ani na jeden zaslaný podnet. Žilina reagovala na dva z dvadsiatich.
Príjemným prekvapením je práca prievidzskej samosprávy, ktorá sa umiestnila v každom hodnotení medzi tromi najlepšími, i keď je do projektu Odkazprestarostu.sk zapojená len od októbra 2012.
 

Vyberte región